Gezondheidstraining

Sport – Voeding en gezondheid

Cardiotraining

In de fitness club vind je naast de apparatuur voor de krachttraining ook verschillende apparaten om je cardiotraining af te werken. In de volksmond wordt cardiotraining ook wel duurtraining genoemd. Door middel van dit type training kun je het uithoudingsvermogen verbeteren, waardoor je lichaam gedurende een langere tijd een bepaalde inspanning kan leveren. Voor een goede cardiotraining is het van belang dat je dit koppelt aan je hartfrequentie. Een optimaal resultaat ontstaat wanneer je op 60% tot 70% van je maximale hartslag traint. Je maximale hartslag kun je bepalen door de volgende formule bereken: 220- je leeftijd= verwachtte maximale hartslag. Dit is natuurlijk een schatting van je maximale hartslag, maar het geeft wel een goede indicatie.

Wat doet cardiotraining met je lichaam

Zoals hierboven reeds vermeld verbetert cardiotraining je uithoudingsvermogen/conditie. Daarnaast is het een uitstekende manier om je overtollige calorieën (energie) te verbranden. Deze verbranding zal in eerste instantie aeroob verlopen, wat betekent dat je over voldoende zuurstof beschikt om het volledige proces in je lichaam te laten verlopen. Deze aerobe verbranding is zeer effectief en levert je de nodige energie op om door te kunnen sporten. Maar naarmate de inspanning zwaarder wordt, komt er een punt dat je lichaam moet overschakelen op anaerobe verbranding, (verbranding zonder dat zuurstof erbij betrokken is). Ook door dit proces wordt energie gemaakt door het lichaam, echter de hoeveelheid is veel minder. Bovendien ontstaat melkzuur als bijproduct van deze anaerobe verbranding. Dit melkzuur zorgt er voor dat je verzuring (pijn) in je benen gaat voelen en dat het sporten steeds zwaarder wordt.
Verder verbetert cardiotraining de conditie van het hart, waardoor het risico op het krijgen van een hartaanval daalt. In een volgend artikel zal ik jullie hier meer over vertellen. Bovendien nemen ook je bloeddruk en je cholesterolgehalte af door cardiotraining. Ten slotte neemt je longcapaciteit toe door dit type training. Omdat de vraag naar zuurstof groter is tijdens het trainen, moeten de longen hier op anticiperen. Dit doen ze door meer longblaasjes aan te maken, welke er op hun beurt weer voor zorgen dat je meer lucht kunt inademen en dat je longcapaciteit dus groter wordt.

Soorten cardiotraining

Er zijn verschillende soorten cardiotraining, die allen leiden naar positieve resultaten, mits je ze goed uitvoert natuurlijk. De twee meest gebruikte vormen van cardiotraining zijn hardlopen en fietsen. Het is van belang dat je trainingsschema op een goede manier is opgebouwd. Begin dus altijd met een warming up, om je spieren op te warmen. Dit zorgt voor betere prestaties en minder blessures. Bovendien moet je de intensiteit van je trainingen rustig op laten lopen. Ook na je cardiotraining moet je goed voor je lichaam zorgen. Sluit je training bijvoorbeeld altijd af met een cooling down. Deze is eigenlijk net zo belangrijk als de warming up. In de cooling down moet je er voor zorgen, dat je spieren weer volledig tot rust komen en maximaal kunnen herstellen. Hierdoor voorkom je gespannen, vermoeide en stijve spieren. Wat tevens een groot voordeel van deze twee sporten is, dat je het gewoon lekker buiten kunt doen en wanneer je maar wilt. Andere voorbeelden van sporten die je kunt beoefenen als cardiotraining zijn zwemmen, skeeleren en schaatsen.

Cardiotraining en afvallen

Naast de effecten van cardiotraining op je uithoudingsvermogen en dus je prestatievermogen, is het ook een goede methode om vet te verbranden. Voor een optimaal resultaat om je extra kilo´s kwijt te raken, is het van belang dat de intensiteit van je cardiotraining niet te hoog is. Daardoor kun je namelijk langer doorgaan en zal je dus meer calorieën verbranden. Echter, in dit geval zijn de effecten op je uithoudingsvermogen wel minder.
Om af te vallen is het zaak dat je naast de cardiotraining ook krachttraining toevoegt aan je programma. Door krachttraining wordt je spiermassa groter, waardoor ze in rust meer energie verbruiken en er dus meer calorieën verbrand worden. Tevens hebben spieren langer de tijd nodig om te herstellen van krachttraining, waardoor je metabolisme (vetverbranding) langere tijd verhoogd is. Ook hierdoor verbrand je meer calorieën.

Afvallen zonder dieet is de enige oplossing voor blijvend gewichtsverlies en resultaat gegarandeerd. Waarom? Omdat een leefstijl aanpassing de enige oplossing is voor succes. Tom Laurenssen heeft hier een nieuw programma voor ontwikkeld, namelijk; de ‘afvallen zonder dieet club‘!

Personal trainer mechelen: voor meer energie

Je personal trainer leert je om soepel te bewegen, zodat jij je lichaam beter gebruikt. Op die manier verspil je geen energie bij dagelijkse klusjes zoals de boodschappen of het huishouden. En de energie die je overhoudt, steek je in leuke dingen. Een weekendje weg bijvoorbeeld. Of die ene hobby die al jaren stilligt wegens ‘geen fut’.