Gezondheidstraining

Sport – Voeding en gezondheid

Het vetpercentage bepaalt in grote mate hoe gezond je bent en hoeveel gezondheidsrisico’s je loopt. Verder is het zo dat bepaalde ziekten versterkt worden door een hoog vetpercentage. Niet het totale percentage vet, maar juist de plaats waar het vet zit, bepaalt in grote mate hoe ongezond je bent. Daarom wordt aangeraden om de huidplooimeting om het vetpercentage te bepalen op vier plaatsen te meten en niet slechts op een.

Wat is een gezond vetpercentage

Er bestaan maatstaven voor een gezond vetpercentage. Het percentage verschilt per geslacht en leeftijdsgroep. Over het algemeen hebben vrouwen een hoger vetpercentage dan mannen. Het gemiddelde vetpercentage van de man ligt tussen de 18% tot 25%, terwijl dit gemiddelde bij vrouwen tussen de 25% tot 31% ligt. Daarnaast is de leeftijd een belangrijke bepalende factor voor een gezond vetpercentage. Voor mannen in de leeftijd van 17 tot en met 29 jaar geldt een gezond vetpercentage van 10% tot 15%. Voor vrouwen in diezelfde leeftijdscategorie is dat een percentage tussen de 20% en 25%. Voor mannen tussen de 30 tot en met 39 jaar is een vetpercentage van 15% tot 17,5% gezond. Voor vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep is dat 25% tot 27,5%. Voor mannen boven de 40 jaar geldt een gemiddeld gezond vetpercentage van 20%, voor vrouwen boven de 40 jaar 30%.

Vrouwen, afvallen en vetverlies

Vrouwen hebben een uniek type vetweefsel en voor veel vrouwen staat afvallen en het verliezen van vet centraal tijdens het sporten. Hiervoor doen ze veel cardio oefeningen en proberen ze de inname van vet te beperken. Veel vrouwen doen ontzettend veel moeite om het ultieme doel (gewicht/vetverlies) te bereiken, maar toch blijven ze op hetzelfde gewicht en kunnen ze die net te strakke broek nog steeds niet aan. Wat zijn nu de geheimen om af te rekenen met het vrouwelijke vet probleem?

Zorg er ten eerste voor dat je training vooral bestaat uit interval training en niet zo zeer uit lange duurtrainingen. Intervaltraining is het afwisselend sporten op een hoge en een lage intensiteit. Uit verschillende studies is namelijk gebleken dat interval training veel meer effect heeft op het lichaamsgewicht en vetpercentage. Zeker gezien het feit dat je er veel minder tijd mee kwijt bent.

Ten tweede moet je er voor zorgen dat je gericht vet eet door het verbeteren van de voedingswaarde van je voedsel. Stap af van al die suikers en koolhydraten, maar zorg dat je gezonde vetten eet. Tijdens inspanning zal je lichaam vervolgens eerder overgaan op vetverbranding.

Ten derde is het hardlopen/sporten geen excuus voor het eten van meer voedingsmiddelen die je dik maken. Veel mensen pakken na het sporten een extra koekje of snoepje, omdat ze denken dat ze zojuist voldoende calorieën verbrandt hebben. Door dit smoesje blijven de effecten van het sporten uit.

Ten slotte moet je er voor zorgen dat de training past bij je lichaam. Krachttraining met te weinig gewicht zal niet veel effect hebben. Maar wanneer je het gehele lichaamsgewicht moet benutten, dan zal je merken dat je snel vooruit gaat. Om buikvet kwijt te raken is het van belang dat je oefeningen doet, waarbij je het hele lichaam moet gebruiken.

Wanneer je rekening houdt met bovenstaande tips, dan moet het makkelijker worden om af te vallen en overtollig vet te verliezen. Ga hier echter niet in doordrijven, want een te laag vetpercentage brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee.

 

Personal trainer mechelen: voor meer energie

Je personal trainer leert je om soepel te bewegen, zodat jij je lichaam beter gebruikt. Op die manier verspil je geen energie bij dagelijkse klusjes zoals de boodschappen of het huishouden. En de energie die je overhoudt, steek je in leuke dingen. Een weekendje weg bijvoorbeeld. Of die ene hobby die al jaren stilligt wegens ‘geen fut’.