Gezondheidstraining

Sport – Voeding en gezondheid

Door - admin

Correlatie tussen sport en voeding

Sporters die een zege willen hebben, hebben de juiste voeding nodig. Wanneer je je lichaam de juiste brandstof geeft door voldoende water te drinken en een uitgebalanceerd dieet te eten, zul je het meeste uit je atletische talenten halen en meer kracht, kracht en uithoudingsvermogen krijgen als je traint. Je kunt ook een goed voedingsplan proberen om thuis te proberen, zelfs als je geen sporter bent. Met zo’n maaltijdplan kun je het proberen terwijl je kijkt of geniet van online casino spellen op 777.

Om topprestaties te bereiken, moet uw dieet gebaseerd zijn op verschillende factoren, waaronder uw leeftijd, gewicht, fysieke conditie en het soort oefening dat u doet. Raadpleeg uw arts voor persoonlijk sportvoedingsadvies.

  • Hydratatie

Water is de belangrijkste voedingsstof voor sporters. Water maakt ongeveer 60% van het lichaamsgewicht uit en is essentieel voor bijna elke lichaamsfunctie. Omdat je lichaam geen water kan maken of opslaan, moet je het water dat je verliest in je urine en zweet vervangen.

Hydraterende atleet

Blijf gehydrateerd door voor, tijdens en na het sporten veel te drinken. Iedereen zou elke dag minstens twee liter water moeten drinken – en atleten hebben zelfs meer nodig. Om gehydrateerd te blijven en oververhitting te voorkomen, moet u voor, tijdens en na het sporten of sporten veel drinken. Wanneer u aan het sporten bent of aan wedstrijden deelneemt, vooral bij warm weer, probeer dan de hoeveelheid water die u verliest door zweet te vervangen door dezelfde hoeveelheid vocht te drinken.

Koel water drinken is de beste manier om gehydrateerd te blijven tijdens trainingen of evenementen die een uur of minder duren. Sportdranken bestaande uit 6% tot 10% koolhydraten kunnen je helpen gehydrateerd te blijven tijdens langere evenementen. De meeste sportdranken moeten worden verdund met ongeveer 50% water.

Omdat dorst geen betrouwbare manier is om te bepalen of je water nodig hebt, moet je ervoor zorgen dat je drinkt, zelfs als je geen dorst hebt. U zult pas dorst krijgen als u al ongeveer 2% van uw lichaamsgewicht bent kwijtgeraakt, genoeg om de prestaties te schaden. Als u stopt met het drinken van water zodra uw dorst is gestild, krijgt u ook maar ongeveer de helft van de hoeveelheid die u echt nodig heeft.

De volgende tips helpen je om gehydrateerd te blijven:

 

  • Drink vaak kleine hoeveelheden water in plaats van minder vaak grote hoeveelheden.
  • Drink koele dranken om uw lichaamstemperatuur te verlagen en zweten te verminderen.
  • Houd uw zweetverlies bij door uzelf zowel voor als na het sporten te wegen. Voor elk pond dat je verliest door te zweten, drink je 16 tot 24 oz. van water. Uw lichaamsgewicht zou voor uw volgende training weer normaal moeten zijn.
  • Let op de hoeveelheid en kleur van uw urine. Een grote hoeveelheid heldere urine is een teken dat u goed gehydrateerd bent. Kleinere hoeveelheden urine of donkere of geconcentreerde gele urine kunnen wijzen op uitdroging. Als uw urine bruin wordt, kan dit een teken zijn van een ernstiger probleem en moet u onmiddellijk medische hulp inroepen.

Voeding voor competitie

Wat u enkele dagen voor een duuractiviteit eet, heeft invloed op de prestaties. Het voedsel dat u op de ochtend van een sportwedstrijd eet, kan honger afweren, de bloedsuikerspiegel op peil houden en de hydratatie bevorderen. Probeer op de dag van een evenement geen eiwitrijk of vetrijk voedsel te eten.

Om op je hoogste niveau te presteren, volg je deze algemene voedingsrichtlijnen voor een evenement:

  • Eet een maaltijd met veel koolhydraten.
  • Eet 3 tot 4 uur voor een evenement vast voedsel. Drink vloeistoffen 2 tot 3 uur voor een evenement.
  • Kies licht verteerbaar voedsel in plaats van gefrituurd of vetrijk voedsel.
  • Vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken binnen een uur na het evenement.
  • Drink voldoende vocht om te zorgen voor hydratatie. Een goede richtlijn om te volgen is: Drink 20 oz. van water 1 tot 2 uur voor het sporten en nog eens 10 tot 15 oz. binnen 15 tot 30 minuten na het evenement. Het aanvullen van vocht dat verloren is gegaan door zweet is de belangrijkste zorg tijdens een atletisch evenement. Drink tijdens de wedstrijd elke 10 tot 20 minuten 3 tot 6 ounce water of verdunde sportdrank.