Gezondheidstraining

Sport – Voeding en gezondheid

Door - admin

Hoe kan ik de extra kilo’s na kerstmis kwijtraken?

Wanneer je met kerst lekker mee doet met alles wat er aan eten is wil je na de kerstmis toch ook wel weer wat kilo’s kwijt die er bij aan gekomen zijn. Soms is het heel erg lastig om te bedenken hoe je dat kan doen. Maar er is altijd wel iets om wat kilo’s kwijt te raken.

Een gezonde eetwisseling zoeken

Het is niet de bedoeling dat je grote veranderingen gaat beginnen. Die zijn ook heel erg moeilijk om vast te houden. Kleine stapjes is veel beter. Je kunt natuurlijk een stapje maken met de eetwissel van het voedingscentrum. Je kiest dan voor een gezonder en duurzamer alternatief. Per slot van rekening is dat goed te combineren bij wat je nu al eet en drinkt.

Een eetwissel kan je maken voor je gezondheid maar ook voor het milieu of voor allebei. Wanneer je aan de eetwissel begint maak je gebruik van de schijf van vijf. Deze heeft 5 vakken waar in producten staan die gezond zijn. Door de kleine stapjes maak je er een gewoonte van waardoor je er eigenlijk niet eens meer over nadenkt.

Een eigen eetwissel kan je maken door vier manieren. Deze kun je gelijktijdig proberen maar ook stap voor stap.

  • Ga van ongezond naar gezond eten
  • Schuif kleine stukjes op van ongezond naar minder ongezond
  • Neem kleine porties eten
  • Wissel van dier naar plant

Wanneer je een eetwissel gaat beginnen kan je de ingrediënten gewoon bij de Coop kopen.

Gratis stockfoto met afmeten, anoniem, apparaat

Vegetarisch of niet helemaal vegetarisch

Wanneer je een dag geen vlees eet ben je nog niet vegetarisch. Er zijn genoeg gerechten waarbij geen vlees zit. En juist omdat het gewoon lekkere gerechten zijn eten we die. Je bent pas echt een vegetariër wanneer je geen vlees en vis eet. Maar je eet dan geen producten waar dierlijke producten in zitten.

Wanneer jij dus een dag geen vlees eet ben jij zeker geen vegetariër. Het kan dan ook zeker geen kwaad als je eens een dag geen vlees eet. Het is wel zo dat als jij overweegt om vegetariër te worden dat je voldoende eiwit, ijzer, Vitamine B1 en Vitamine B12 binnen krijgt. Deze voedingsstoffen zitten altijd in vlees en andere producten. Wanneer je volledig stop met dierlijke producten heb je meer eiwitten nodig. Hier zitten aminozuren in die we ook hard nodig hebben.

IJzer neemt het lichaam sneller op uit vlees dan uit plantaardige producten. In vlees zit heemijzer. Wanneer je dan groente en fruit eet bij de maaltijd dan neemt je lichaam alsnog ijzer op. Producten waar ook ijzer in zit zijn groente, volkoren graanproducten, seitan en aardappelen.

Wanneer je graag wat ideetjes vegetarische kerstrecepten wilt hebben kan je natuurlijk altijd bij de Coöp kijken of bij het voedingscentrum. Zo heeft de Coöp bijvoorbeeld een groenten cup cake, fris groenten rolletje, appel gevuld met appel-kokosijs en nog veel meer heerlijke recepten die je zeker niet wilt missen. Deze zijn ook lekker als je geen veganist bent.