Gezondheidstraining

Sport – Voeding en gezondheid

Over het algemeen is het makkelijker om de gezonde leefstijl voor je hart en bloedvaten vol te houden wanneer je thuis bent. In deze thuissituatie kun je namelijk perfect controleren welke voedingsmiddelen in je voorraadkast liggen. Tevens kun je wat extra tijd voor inspanning maken, bijvoorbeeld tussen je favoriete televisie programma’s of wanneer je buiten met de kinderen aan het spelen bent. Echter, wanneer we op het werk zijn, dan willen we onze gezonde leefstijl nog wel eens verwaarlozen. Afhankelijk van de eisen en deadlines op je werk, kan een uitgebreide lunchpauze van 1 uur uit nood ingekort worden tot een 15 minuten durende snelle hap pauze. Bovendien kan het zo zijn dat je het merendeel van de dag zittend of staand op dezelfde plaats doorbrengt, zonder enige beweging. Deze beide dingen veroorzaken een ongezonde leefstijl, met name voor je cholesterol gehalte. In dit artikel geef ik een aantal tips om je gezonde cholesterol verlagende leefstijl te handhaven op de werkvloer.

Maak altijd een lunchpakket

Een goede voorbereiding is zeer belangrijk en zorgt er mede voor dat je maaltijden op het werk niet veranderen in een ongezonde snack. Door een gezond lunchpakket te maken zorg je er voor dat je een gezonde lunch hebt en niet terugvalt in het kopen van een snelle hap. Vooral als je werkplek dichtbij een ongezonde snackautomaat of cafetaria is. Verder is het meenemen van fruit of groenten een goede oplossing om te anticiperen op je verlangen naar een snack. In dat geval eet je bijvoorbeeld een banaan in plaats van een mars.

Zorg voor voldoende beweging

Uit onderzoek is gebleken dat inspanning een belangrijke rol speelt in de gezondheid van je hart en bloedvaten. Zo heeft inspanning bijvoorbeeld een cholesterol verlagende werking. In beweging zijn is met name van belang voor mensen die de hele dag achter een bureau of kassa doorbrengen. Er zijn verschillende manieren, waarop je wat extra beweging kunt krijgen tijdens het werk. Vermijd de lift en neem eens wat vaker de trap, besteed een deel van je lunchpauze aan een korte wandeling en neem zo mogelijk eens wat vaker de fiets naar je werk. Een beetje extra beweging tijdens je pauze kan er ook voor zorgen, dat je na de pauze beter in staat bent om geconcentreerd te werken.  Ook staand vergaderen is een goede oplossing om je werkdag wat actiever te maken. Uit recente studies is bovendien gebleken dat staande vergaderingen gemiddeld 5-10 minuten korter duren. Een win-win situatie dus.

Betrek je collega’s bij je leefstijl

Waarschijnlijk ben je niet de enige in je werkomgeving die zich zorgen maakt over zijn of haar cholesterol en gezondheid. Door je collega’s te betrekken bij een gezondere en actievere leefstijl, creëer je een werkomgeving die het eenvoudig maakt om deze leefstijl ook daadwerkelijk vol te houden. Aangezien je werk behoorlijk stressvol kan zijn, is het fijn om collega’s te hebben die je fysieke en emotionele steun kunnen geven wanneer dit nodig is.

Als je zelf werkgever bent, dan is de gezondheid van je medewerkers een belangrijk punt om rekening mee te houden. Zet een wekelijks uurtje sporten onder werktijd bijvoorbeeld op de agenda of stimuleer je personeel om een wandeling te maken tijdens de lunch.

Het hebben van een gezonde leefstijl op de werkvloer lijkt op het eerste gezicht misschien moeilijk. Maar wanneer je rekening houdt met bovenstaande tips, dan moet het makkelijker zijn om je cholesterol gehalte en dus je hart en bloedvaten gezond te houden.