Gezondheidstraining

Sport – Voeding en gezondheid

De toekomst van veel ontwikkelingslanden staat op het spel als gevolg van een alsmaar groeiend probleem met obesitas in de welvarende landen. Obesitas (BMI groter dan 30 kg/m2) is een conditie van het lichaam, waarbij de natuurlijke energiereserve veel te hoog is, waardoor de gezondheid in het geding komt. Op dit moment eist de obesitas epidemie steeds meer jonge slachtoffers. Ongeveer een derde van de Amerikaanse kinderen heeft te maken met zwaar overgewicht. In Nederland heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht. Deze kinderen hebben een groter risico om ernstige ziektes te krijgen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het groter wordende risico op obesitas gerelateerde aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker, er voor kan zorgen dat de huidige gemiddelde levensverwachting met vijf jaar verlaagd wordt. Als deze epidemie niet omgekeerd wordt, dan zullen de kinderen van nu korter gaan leven dan hun ouders. Daarom is het hoog tijd om deze dodelijke trend om te draaien.

Vandaag de dag zijn mensen in hun dagelijkse voeding steeds meer afhankelijk van voedingstoffen die veel fructose bevatten zoals frisdranken en daarnaast ook van geraffineerde granen, verwerkte voedingsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen. Al deze voedingsmiddelen zijn onderdeel van recepten en vormen de basis voor een snelle gewichtstoename. Bovendien is het de grootste bron van calorieën. Na dit gelezen te hebben, komen we steeds dichter bij het antwoord op het echte probleem. Fructose is een vorm van suiker die in grotere mate door ons lichaam in vet wordt omgezet dan andere suikers. Bovendien worden de meeste vormen van fructose als drinken geconsumeerd. Hierdoor worden de negatieve metabolische effecten versterkt.

Daarom is het van groot belang om frisdranken zoveel mogelijk uit je dagelijkse dieet te halen. Dit is van primair belang wanneer je de gezondheid van jezelf en je kinderen wilt beschermen. Verwerkte voedingsmiddelen zijn een andere belangrijke bron van fructose. Deze voedingsmiddelen bevatten weinig natuurlijke voedingsstoffen. De meeste ingeblikte en verpakte etenswaren zijn goede voorbeelden van verwerkte voedingsmiddelen. Deze bevatten vaak chemische stoffen, waardoor ze langer houdbaar zijn. Deze chemische stoffen voorkomen echter dat het lichaam de gezonde voedingsstoffen kan absorberen uit het voedsel.

Het verwijderen van de weerleiding van kinderen om ongezonde dingen te eten, hoeft er niet altijd voor te zorgen dat de kinderen leren om bewuste keuzes te maken omtrent hun eetgewoontes. Het is belangrijk dat kinderen de meeste dingen over een gezonde leefstijl thuis leren. Er zijn een aantal richtlijnen om een kind hierbij te helpen.

Ten eerste kan het helpen om de hoeveelheid suikerhoudende vruchtensappen en frisdranken te vervangen door water. Er kan namelijk gemakkelijk bezuinigd worden op de hoeveelheid suiker die gegeten wordt, door simpelweg water te drinken. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen aanmoedigen en stimuleren om gezond te eten. Kinderen hebben behoefte aan calorieën en voedingsstoffen zodat ze kunnen groeien en zichzelf kunnen ontwikkelen. Daarom is het van belang dat kinderen eten, wanneer ze honger hebben. Echter op deze moment is het belangrijk dat de kinderen gestimuleerd wordt om gezonde dingen te eten in plaats van junk en fast food.

Een andere goede manier om overgewicht bij kinderen te voorkomen, is het beperken van de tv-tijd van het kind. Zorg er tevens voor dat er geen tv op de kamer van je kind komt te staan, want hierdoor worden kinderen over het algemeen minder actief. Daarnaast komen kinderen door televisie kijken meer in aanraking met reclames over slechte voedingsmiddelen. In plaats van televisie kijken en gamen moeten kinderen juist gestimuleerd worden om actief bezig te zijn. Kinderen hebben minimaal 30 minuten inspanning per dag nodig. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 60 minuten activiteit het best is voor het kind. Kortom zorg er dus voor dat je kind zo gezond mogelijk eet. Natuurlijk is het geen enkel probleem dat ze soms een snoepje, koekje of een andere ongezonde snack eten, maar dit moet niet de gewoonte worden. Stimuleer gezond eet gedrag en spoor ze aan om actief bezig te zijn.