Gezondheidstraining

Sport – Voeding en gezondheid

Door - admin

(Positieve) Effecten van gokken op de gezondheid

Sommige mensen vragen zich af waarom anderen gokken zo leuk vinden, of waarom ze het blijven doen. Als je zelf hebt gegokt dan kun je erover meepraten. Maar wat zijn de (positieve) effecten van gokken op de gezondheid? Uiteraard kan gokken met iedereen wat anders doen, en het hangt ook af van de mate hoeveel je speelt. Is het een verslaving om bij een online casino te spelen? Of speel je af en toe? Heb je jezelf goed in de hand of heb je schulden omdat je te lang hebt gespeeld? Als we uitgaan van een gezonde manier van spelen, dus af en toe een gokje wagen, puur voor de spanning, een kick, adrenaline en het gevoel van winnen willen ervaren, dan kan het verschillende effecten hebben op je gezondheid.

Ontspannen maar..

Je hebt even behoefte om de stress uit je lichaam te jagen, je wil even ontspannen. Sommige mensen ervaren dat als ze gokken. Je moet er hierbij wel aan denken dat je de juiste houding aanneemt achter je computer of tablet. Zorg dat je altijd rechtop zit, je onderrug moet tegen de rugleuning aanzitten (zodat je voeten plat op de grond kunnen staan). Op deze manier heeft je lichaam in ieder geval een ontspannen houding, zodat je geen nek-, rug- of schouderklachten kan krijgen.

Stofjes die vrijkomen..

Een ander effect van gokken zijn de verschillende stofjes die dan vrijkomen in je lichaam. Als je bijvoorbeeld wint met gokken, dan komt er een stofje vrij in je lichaam, genaamd dopamine. Je krijgt hierbij het gevoel dat je goed bezig bent en dat geeft je ook een fijn gevoel. De hersenen maken hierbij meer dopamine aan en de kans is groot dat je dan door wil spelen. Maar endorfine is ook een stofje wat dan aan wordt gemaakt door onze hersenen en dat geeft je ook een gelukkig gevoel. Online spelen is daarnaast ook iedere keer weer spannend tot het laatste moment. Je gaat of winnen of je gaat verliezen en dan ben je je inzet kwijt. Je lichaam ervaart hierdoor (gezonde) spanning en maakt adrenaline aan. Dit is ook weer een hormoon en daardoor krijg je een kick.

 Gokken heeft dus bepaalde effecten op je gezondheid. Maar als je alsmaar aan het gokken bent, en wanneer je het niet doet er continu aan denkt, dan is het een verslaving geworden. Je moet dan goed opletten en de juiste hulp inschakelen om er vanaf te komen.