Gezondheidstraining

Sport – Voeding en gezondheid

Door - admin

Tips om voldoende vitamines binnen te krijgen 

Vitaminen zijn essentiële of onmisbare voedingsstoffen voor een goede gezondheid, zodat we normaal kunnen functioneren. We halen ze vooral uit wat we dagelijks eten en drinken. Als gevolg van een ongezond eetpatroon met veel suikers en ongezonde vetten, krijgen we er te weinig van binnen. Velen van ons kampen dan ook soms tijdelijk met een tekort. We kunnen dit tekort aanvullen door het gebruik van (natuurlijke) voedingssupplementen en vitamine.

Soorten vitaminen
We beschikken over dertien vitaminen, in vet oplosbare en in water oplosbare vitaminen. In vet oplosbare vitaminen zijn vitamine A, D, E en K. Deze halen we vooral uit voeding die vet bevat, zoals vet vlees en vette vis, onbewerkte noten, zaden en pitten, in zuivel en zuivelproducten zoals kaas, melk, yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr, uit smeerboter en uit bak- en braadproducten.

In water oplosbare vitaminen zijn: naast vitamine B6, B12 en C ook Thiamine (B1), Riboflavine (B2), Niacine(B3), Pantotheenzuur(B5), Biotine (B8), en Foliumzuur(B11). We vinden deze vitaminen vooral in verse groenten en fruit, in volkorengranen (haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa), volkorenproducten (in alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en in zilvervliesrijst) noten, peulvruchten (erwtjes, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, linzen en kikkererwten), in melk en melkproducten.

Antioxidanten
Dat zijn vooral pro-vitamine A, C en E. Ze beschermen ons tegen de vrije radicalen. Die kunnen niet alleen schade toebrengen aan onze lichaamscellen door oxidatieve stress. Vrije radicalen zijn vaal oorzaak van een of andere aandoening en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.

Vitamine B
De vitamines van vitamine B zitten in een zogenaamde vitamine B-complex. We zijn ervoor aangewezen op onze dagelijkse voeding. Probleem is dat deze vitaminen slechts in beperkte hoeveelheden in onze voeding is terug te vinden, waardoor er al snel tekorten ontstaan. Om deze tekorten aan te vullen zorgen voedingssupplementen de oplossing. Vitamine B telt in totaal acht vitaminen. Je vindt ze in kleine hoeveelheden terug in verse groenten (vooral in groene bladgroenten), in yoghurt, noten, lever, vlees, volkoren granen en andere melkproducten.

Vitamine D
Die maken we niet zelf aan. Dat doen we alleen onderhuids en onder invloed van het zonlicht. Niet te verwonderen dat de meesten onder ons met een ernstig tekort aan deze vitamine kampen. Vitamine D zorgt voor een normale werking van onze spieren, en voor sterke botten, nagels en tanden. Daardoor beschermt deze ons tegen osteoporose of botontkalking, dat vooral voorkomt bij vrouwen in de overgang. Vitamine D versterkt ook ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand.

Tips om voldoende vitaminen binnen te krijgen

  • Kies voor gezonde tussendoortjes: zoals onbewerkte noten, zaden en pitten, een portie yoghurt, een sneetje volkorenbrood met kip- of kalkoenfilet, een stuk fruit, een zelf gemaakte smoothie met veel verse groenten en enkele plakjes vers fruit
  • Eet minstens eenmaal per week (vette) vis
  • Zelf gemaakte soep zorgt ervoor dat je makkelijker je Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) groenten van 300 gram binnenkrijgt
  • Varieer zoveel mogelijk en eet alle mogelijke soorten groenten: geef daarbij wel de voorkeur aan groene bladgroenten zoals spinazie
  • Ga dagelijks een half uurtje wandelen, joggen of fietsen om voldoende vitamine D aan te maken. Doe dat ook bij slecht weer en in de winter

Neem dagelijks een multivitaminepil
Heb je weinig tijd of zin om dagelijks gezond, evenwichtig en gevarieerd te koken volgens de Schijf van Vijf? Om je voorraad vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen constant aan te vullen, kun je dan dagelijks een multivitamine nemen. Zo ben je zeker dat je alle gezonde nutriënten binnenkrijgt om gezond te blijven functioneren.