Gezondheidstraining

Sport – Voeding en gezondheid

Door - admin

Wat is Hashimoto

Wat is Hashimoto

Wat is Hashimoto? Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt en beschadigt. De schildklier is een klier die zich in de hals bevindt en verantwoordelijk is voor het produceren van hormonen die belangrijk zijn voor de stofwisseling en energieproductie. Door de aanvallen van het immuunsysteem kan de schildklier minder goed functioneren, waardoor er te weinig hormonen worden geproduceerd. Dit kan leiden tot verschillende symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename, haaruitval en een droge huid.

Wat is Hashimoto en wat zijn de oorzaken?

De exacte oorzaken van Hashimoto zijn nog niet bekend. Wel weten we dat het een auto-immuunziekte is, wat betekent dat het immuunsysteem per ongeluk gezonde cellen en weefsels aanvalt. Dit kan te maken hebben met een genetische aanleg, maar ook met omgevingsfactoren zoals infecties, stress en voedingspatronen. Vrouwen hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van Hashimoto dan mannen.

Hoe wordt Hashimoto gediagnosticeerd?

Hashimoto kan worden gediagnosticeerd door middel van een bloedonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid schildklierhormonen in het bloed en de aanwezigheid van antistoffen tegen de schildklier. Als er te weinig hormonen worden geproduceerd en er antistoffen aanwezig zijn, kan dit wijzen op Hashimoto. Soms is ook een echografie van de schildklier nodig om de diagnose te bevestigen.

Hoe wordt Hashimoto behandeld?

De behandeling van Hashimoto bestaat meestal uit het innemen van schildklierhormonen in de vorm van tabletten. Hiermee worden de tekorten aan hormonen aangevuld en kunnen de symptomen verminderen. Het is belangrijk om regelmatig het bloed te laten controleren om te zien of de dosering van de medicatie nog goed is. In sommige gevallen is ook een operatie aan de schildklier nodig.

Wat zijn de gevolgen van Hashimoto?

Als Hashimoto niet wordt behandeld, kan dit leiden tot ernstige gevolgen zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, osteoporose en vruchtbaarheidsproblemen. Ook kunnen er psychische klachten optreden zoals depressie en angst. Bij zwangere vrouwen kan onbehandelde Hashimoto leiden tot complicaties zoals een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen bij de baby. Het is daarom belangrijk om de ziekte tijdig te diagnosticeren en te behandelen om deze gevolgen zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe kan ik Hashimoto voorkomen?

Het is helaas niet mogelijk om Hashimoto te voorkomen omdat de oorzaken nog niet bekend zijn. Wel is het belangrijk om gezond te leven en stress zoveel mogelijk te vermijden. Ook is het verstandig om regelmatig de bloedwaarden te laten controleren als er sprake is van een familiegeschiedenis met schildklierproblemen. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen zoals soja, kool en broccoli de opname van schildklierhormonen verminderen, dus het is belangrijk om deze voedingsmiddelen niet in grote hoeveelheden te eten als je Hashimoto hebt. Het is ook belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen, omdat jodium een essentiële bouwsteen is van schildklierhormonen. Jodium komt onder andere voor in brood, vis en zeewier. Overleg altijd met een arts voordat je supplementen met jodium gaat slikken, omdat een teveel aan jodium ook schadelijk kan zijn voor de schildklier.