Gezondheidstraining

Sport – Voeding en gezondheid

Waar veel mensen geen rekening mee houden, wanneer ze hun dieet plan opstellen is niet zo zeer wat ze eten, maar vooral wanneer ze het eten. Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar de timing en frequentie van je maaltijden is niet weer een kleine onbelangrijke factor die nauwelijks een groot effect hebben. Sterker nog, het is een bescheiden factor die en groot verschil in effectiviteit te weeg kan brengen. In dit artikel zal ik een aantal technieken in stappen uitleggen, die u kunt gebruiken om uw maaltijden te plannen over de dag, om zodoende je dieet extra effectief te maken.

Stap 1. Eet geen koolhydraten voordat je naar bed gaat. Koolhydraten zijn namelijk een directe energie bron voor ons lichaam. Als de energie uit deze koolhydraten niet gebruikt wordt wanneer ze worden geconsumeerd, waar moet deze energie dan naar toe? In dat geval gaat de energie rechtstreeks naar je vetopslag, zodat ze in een later stadium gebruikt kunnen worden. Het vervelende is, dat we meer koolhydraten eten dan wat dan ook. En vaak zie je mensen zich helemaal volproppen met koolhydraten voordat ze gaan slapen.

Echter, eenmaal in bed beweegt het lichaam niet of nauwelijks. Met als gevolg dat het metabolisme (mate van verbranding) daalt, spieren zich ontspannen en het energie verbruik terug gebracht wordt tot minimaal. Als dit het geval is, dan komen de overtollige koolhydraten en suikers in je bloed terecht. Vervolgens detecteert het lichaam een hoog glucose gehalte in het bloed. Daardoor komt er meer insuline vrij. Dit is een hormoon dat de glucose uit de koolhydraten omzet in vet.

Had je dezelfde maaltijd op een ander tijdstip gegeten, dan zou bovenstaande niet gebeurd zijn. Het lichaam is op ieder ander moment van de dag namelijk in een hogere metabole staat. Kortom, eet dus geen grote hoeveelheden koolhydraten vlak voordat u naar bed gaat.

Stap 2. Probeer koolhydraat rijke maaltijden te plannen gedurende de momenten waarop u aan het werk bent. Met andere woorden op momenten dat ze erg nuttig voor je kunnen zijn. Voor sporters bestaat een maaltijd voorafgaand aan het sporten veelal uit koolhydraat rijk eten zoals pasta en rijst. Deze koolhydraat rijke maaltijden moeten voldoende energie geven om de training door te komen, vooral tijdens krachttraining is dit van belang. Als u ooit naar een sportschool bent geweest op een dag waarop je voeding niet optimaal was, dan zult u gemerkt hebben dat je prestaties minder waren. Nu weet je dus waarom.

Koolhydraten zijn dus zeer nuttige voedingsstoffen die u nodig heeft gedurende de dag. Vooral wanneer u ze in neemt voorafgaand aan het sporten helpen ze om maximaal te presteren zonder onnodig vet te ontwikkelen.

Stap 3. Een andere belangrijke tip is om meer maaltijden per dag te eten, maar wel met minder koolhydraten. Bij diëten gaat het met name over het controleren van het bloed glucose gehalte. Wanneer het bloed overspoelt wordt met glucose, dan zal insuline het omzetten naar vet. Om dit tegen te gaan, kunt u beter meerdere kleine maaltijden per dag eten, die bovendien minder koolhydraten bevatten. Op deze manier zullen er minder schommelingen zijn in uw bloed glucose spiegels en zal er minder glucose omgezet worden naar vet. Deze methode zorgt er tevens voor dat er dagelijks minder calorieën worden ingenomen, waardoor er juist weer andere dingen gegeten kunnen worden. Wanneer rekening gehouden wordt met bovenstaande tips, dan moet het makkelijker worden om af te vallen en uw lichaamssamenstelling aan te passen.